Tuesday, December 23, 2008

♥Nak koNgsI iLmU♥

♥hari ni rutin biasa yang selalu dibuat bila cuti ni...♥
♥jadi driver tak bergaji untuk 'mem besar' dan 'anak YB' haha...ni jela rutin sepanjang cuti♥
♥sementara menunggu 'anak YB' balik tuisyen lepak-lepak jap kat ofis 'mem besar'♥
♥sejak cuti ni novel hlovate tak pernah lekang dari tangan♥
♥every words yang dia spill out sangat memberi kesan pada aku ni♥
♥novel dia yang aku bawak kali ni 5tahun 5bulan♥
♥ana+along+peach cobbler♥
♥puteri hang li jo+hang jebat+dang wangi+sultan mansur yang xpasti siapa♥
♥very interesting story tak jemu baca♥
♥yang paling menarik dlm novel ni words yang dikeluarkan sgt fresh♥
♥tak sama macam novel-novel biasa♥
♥nak berkongsi sikit salah satu petikan dalam novel ni♥
♥untuk tatapan semua pembaca blog ni♥
♥sebenarnye untuk aku jugak this help me a lot♥
♥after what i've been through♥

.....Teringat kata-kata Jasmin.All the verses in the Quran are like personal love letters from God to us la.Tak percaya tengok dia punya translation ".If you want to find solace and balm for the sore,the words will heal it straight away.Ayat memujuk macam dalam al-Insyirah and ad-Dhuha.Sooth you anytime.Sweet!"...

Bibirnya tanpa sedar mengukir sengih tawar membaca perenggan itu.Kesian kat diri sendiri sebab tak faham Bahasa Arab,kan Jo?Betul ke al-Insyirah dengan ad-Dhuha tu ayat memujuk?Pujuk siapa?Jo tanpa sedar menggaru kepala yang tak gatal.Oh yes...Dulu mak pernah kata masa Nabi dalam Tahun Dukacita,Nabi sangat sedih.Kalau tak silap masa tu la mak kata Allah turunkan al-Insyirah.Dengan ad-Dhuha sekali ye?Mak pun selalu je suruh baca al-Insyirah kalau susah hati.Main baca je tapi meaning tak pernah nak ambil tau.Taklid betul la kau nie,Jo.

Baris-baris kata dalam e-Novel Versus tu seolah dah tak nampak.Macam brain punya button 'halt' dah kena tekan.Tangan kanannya mencapai tafsir di meja study.What's the meaning of al-Insyirah punya ayat la?

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Bukankah Kami telah melapangkan dadamu?

Dan telah Kami ringankan bebanmu yang berat?

Yang membebankan punggungmu?

Dan Kami muliakan namamu.

Sesungguhnya di samping kesukaran datanglah kesenangan.

Sesungguhnya di samping kesukaran datanglah kesenangan.

Apabila engkau telah selesai (mengerjakan sesuatu pekerjaan) maka bersusahpayahlah (mengerjakan lain pekerjaan)

Dan kepada Tuhanmu,berharaplah.

Macam tu....Tanpa sedar dia mengangguk perlahan.Even repeated twice!Verily after each difficulty there is a relief. Patut la mak suruh baca selalu...Tapi kalau baca selalu dan faham makna lagi bagi kesan kat hati,betul tak?Betul..Hati seolah mengiakan.Kena berguru dengan Fakhrul Pak Aji tu la nampak gayanya aku nie.Farha naqibahku...Kenapa pergi Monash?Jauh sangat aku nak tanya nie...

Jo melepas nafas perlahan.Poskad dengan gambar Bridge of Don yang dah siap ditulis untuk Nina itu dicapainya.Pen ditarik dari pencil case dan mula berlari.

p/s:verily after each difficulty,there's a relief ;)

Apa salahnya share benda yang baru belajar,kan?Pandangannya kembali menala ke skrin laptop.Okay,Jo.Habiskan one entry hari nie,lepas tu kau baca love letters pulak!


love letters = al-quran

♥~bATrisH~♥

0 yang komen mengomen:

 

Blog Template by batrisyaamylea BloggerCandy.com